Κοινές χημικές ουσίες οικιακής χρήσης που μπορεί μετά την ανάμιξή τους να αποβούν “επικίνδυνες”!

Μερικές από τις κοινές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι σας δεν πρέπει να αναμιγνύονται. Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει την φράση “Μην αναμειγνύετε χλωρίνη με αμμωνία”, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε ποια προϊόντα περιέχουν αυτές τις δύο χημικές ουσίες και νομίζουμε ότι αν τις αναμείξουμε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Μην αναμειγνύετε

1. Χλωρίνη με ξύδι (απελευθερώνει τοξικό αέριο χλωρίου, το οποίο αν δεν σας “σκοτώσει” μπορεί να σας προκαλέσει πνευμονία)

2. Χλωρίνη με αμμωνία (απελευθερώνει τοξικό αέριο χλωρίου, το οποίο αν δεν σας “σκοτώσει” μπορεί να σας προκαλέσει πνευμονία)

3. Χλωρίνη με απορρυπαντικό πλυντηρίων

4. Χλωρίνη με καθαριστικά λεκάνης

5. Διαφορετικά προϊόντα μαζί, γιατί παράγουν τοξίνες.

6. Οξέα με βάσεις

7. Απολυμαντικά με απορρυπαντικά, γιατί η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης μπορεί να εξουδετερωθεί.

Πρέπει σε όλα τα δοχεία να αναγράφονται οι πιο κοινοί κίνδυνοι από την αλληλεπίδραση με άλλα προϊόντα.

Επικίνδυνα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης

Πολλές κοινές οικιακές χημικές ουσίες είναι επικίνδυνες. Μπορεί να είναι αρκετά ασφαλές όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες.

Εδώ σας παραθέτουμε μια λίστα με μερικές από τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες οικιακής χρήσης.

Αποσμητικά χώρου: Αρωματικά χώρου συνήθως περιέχουν μια σειρά από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η Φορμαλδεΰδη ερεθίζει τους πνεύμονες και τους βλεννογόνους, και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Αμμωνία: Η αμμωνία είναι ένα πτητικό συστατικό που μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και τους βλεννογόνους σε περίπτωση εισπνοής, μπορεί να προκαλέσει ένα χημικό έγκαυμα όταν χυθεί στο δέρμα, και να αντιδράσει με χλωριωμένα προϊόντα (π.χ. χλωρίνη) για την παραγωγή θανατηφόρο αέριο χλωραμίνη.

Αντιψυκτικό: αντιψυκτικό αιθυλενογλυκόλη, μια χημική ουσία η οποία είναι δηλητηριώδες σε περίπτωση κατάποσης.

Χλωρίνη: οικιακή χλωρίνη περιέχει υποχλωριώδες νάτριο, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα σε περίπτωση εισπνοής ή αν χυθεί πάνω στο δέρμα. Μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με αμμωνία ή με καθαριστικά λεκάνη της τουαλέτας ή απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης, ως επικίνδυνες, συνήθως παράγονται θανατηφόρα αέρια.

Απόφραξη σωλήνων αποχέτευσης: αποστράγγισης καθαριστικά συνήθως περιέχουν αλυσίβα (υδροξείδιο του νατρίου) ή θειικό οξύ. Μια χημική ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει ένα εξαιρετικά σοβαρό χημικό έγκαυμα εάν πέσουν πάνω στο δέρμα. Είναι τοξικό για ποτό. «Πιτσίλισμα» στα μάτια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων: Απορρυπαντικά περιέχουν μια ποικιλία χημικών ουσιών. Η κατάποσή του μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετος, σπασμούς, και κώμα.

Ναφθαλίνη: ναφθαλίνη είναι είτε διχλωροβενζόλιο ή ναφθαλίνη. Και οι δύο χημικές ουσίες είναι τοξικές και είναι γνωστό ότι προκαλούν ζαλάδες, πονοκεφάλους και ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος και ο σχηματισμός καταρράκτη.

Λάδι κινητήρα: έκθεση στην υδρογονάνθρακες σε λάδι κινητήρα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Καθαρότερος φούρνος: Ο κίνδυνος από τα καθαριστικά φούρνου εξαρτάται από τη σύνθεσή τους. Μερικά καθαριστικά φούρνου περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου ή υδροξείδιο του καλίου, τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρές διαβρωτικές βάσεις. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι θανατηφόρες σε περίπτωση κατάποσης. Μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα στο δέρμα ή στους πνεύμονες όταν εισπνέονται οι αναθυμιάσεις τους.

Ποντικοφάρμακο: Ποντικοκτόνα (τρωκτικοκτόνα) είναι λιγότερο θανατηφόρος από ό, τι ήταν στο παρελθόν, αλλά παραμένουν δηλητηριώδη για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Τα περισσότερα ποντικοφάρμακα περιέχουν warfarin, μια χημική ουσία που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση κατάποσης.

Παρμπρίζ υγρού υαλοκαθαριστήρα: υγρό υαλοκαθαριστήρα είναι τοξικό αν το ποιούμε, καθώς και μερικές από τις δηλητηριώδεις χημικές ουσίες του απορροφώνται μέσω του δέρματος.

· Κατάποση αιθυλενογλυκόλης μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, καρδιακή και νεφρική βλάβη, και ενδεχομένως θάνατο. Η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει ζάλη.

· Η μεθανόλη σε υγρό υαλοκαθαριστήρα μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα, εισπνοή ή κατάποση.

· Η μεθανόλη προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

· Η ισοπροπυλική αλκοόλη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστήμα, προκαλώντας υπνηλία, απώλεια των αισθήσεων, και ενδεχομένως θάνατο.

Αν αναμίξετε κατα λάθος δυο ή περισσότερα προϊόντα, απομακρυνθείτε απο την περιοχή άμεσα, καλέστε το κένρο δηλητηριάσεων και το πιο σημαντικό από όλα: Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική για την αποθήκευση των επικίνδυνων προϊόντων για να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία και τη ρύπανση.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε οτι:

Η λέξη «προειδοποίηση» σημαίνει ότι το προϊόν είναι μετρίως τοξικό Η λέξη «προσοχή» σημαίνει ότι το προϊόν είναι ελαφρώς τοξικό

Η λέξη δηλητήριο “POISON” σημαίνει ιδιαίτερα τοξικό.

Η λέξη “κίνδυνος” σημαίνει εξαιρετικά εύφλεκτα ή διαβρωτικά ή υψηλής τοξικότητας.